måndag 10 november 2008

Let's make money

av den österrikiske dokumentärfilmaren Erwin Wagenhofer var en sjukt skrämmande upplevelse. Wagenhofer har följt olika män som arbetar som investerare, bankmän, regeringsrådgivare, politiker eller företagspampar.

I Spanien byggs det hotellkomplex som aldrig används- men som investerare har satsat pengar i. Golfplatser vattnas för miljardbelopp-för ingen som helst nytta.

Produktionen av bomull subventioneras i flera afrikanska länder vilket gör att bönderna tvingas producera bomull och sälja till väst. Mot usel betalning. Deras marker utarmas på all näring, och arbetarna tjänar knappt några pengar. Ländernas skuldsituation gentemot USA och andra västländer gör att de inte heller kan satsa på annan produktion.

Skatteparadis som Jersey och andra öar gömmer pengar så att deras ägare inte behöver skatta för dem. Skatter som kunde använts för att bygga skolor, renovera ålderdomshem eller höjt folks löner.

Flera regeringar säljer ut de offentliga transportmedlen och andra offentliga institutioner, till privata företag. Företagen hyr sedan ut nämnda tjänst till regeringarna för enorma summor. Summor som i slutändan den vanliga medborgaren får betala genom höjda avgifter och skatter.

Detta och mycket mer kommer fram i filmen Let's make money.
Kanske är den lite enkelriktad och tyvärr ges inga riktiga svar på problemen men det är inte konstigt att vi har en finanskris. Och det är fan fördj-t.

Inga kommentarer: