måndag 13 oktober 2008

Fotografen Watson

Han har fotograferat en hel drös med kändisar, Mick Jagger, Kate Moss, Mike Tyson, David Bowie, Naomi Campbell. Hans bilder täcker omslagen på Vogue och han gör idel framgångsrika reklamkampanjer.

Men att exponera den nakna kvinnokroppen på bild verkar vara det han verkligen drivs av. Den enögde fotografen Albert Watson. I alla fall om man ska tro urvalet av bilder på utställningen Best of Albert Watson på NRW Forum i Düsseldorf.
Visst tar han många bra bilder, som hans serie från Marocko eller Las Vegas där han fotograferat människor i öken respektive neonskyltar och skabbiga motel. De bilderna imponerar.
Men den stora merparten av hans bilder är nakna kvinnor; utsträckta, utmanade, kyskt sittandes, you name it.

Att konsten alltid har varit en ursäkt för att få visa nakenheten är ju ingen nyhet men ibland blir det så oerhört påträngande att det står mig upp i halsen. När ska gubbar sluta plåta nakna kvinnor endast iklädd stilettklackar och en catsuitkorsett som täcker magpartiet? Jag mår illa.

Inte för att jag hellre hade velat se nakna män, men det bör ändå tilläggas att inte ett enda manligt könsorgan var plåtat, men ett dussin kvinnliga.

Kanske missförstår jag Watsons kroppskonst. Kanske har museet gjort ett konstigt urval. Eller kanske är det dags att visa en ny bild av kvinnor, något om är mer än naken utsatthet.

Här nedanför i alla fall två av hans intressantare bilder.




NRW Forum pågår utställningen fram till 18 januari.

Inga kommentarer: