fredag 17 oktober 2008

Baader-Meinhof

Såg filmen Baader-Meinhof komplex igår. Två och en halv timma grundlig genomgång av första generationen av RAF. Jag visste ärligt talat inte så mycket om gruppen innan och blev även överraskad av attentatet mot tyska ambassaden i Stockholm. Det har jag inga minnen av att någonsin ha läst om.

I Tyskland diskuteras huruvida filmen skapar en glorifierande bild av de aktiva, eftersom huvudrollerna spelas av enbart välkända tyska skådespelare som alla har en "positiv" image. Detta borde ju dock inte vara ett problem för den svenska publiken eftersom skådespelarna antagligen inte är vidare kända i Sverige.

Det slog mig hur förenklad själva starten var, en fredlig demonstration mot Shahens som blir bemött med våldsam aggression och från början förlamade poliser. En av studenterna dödas och det framställs som starten för organisationen. Var det verkligen så enkelt? Knappast. Studentrevolution och 68-rörelsen måste ju varit igång långt innan dess. Men men.
Filmen tar i alla fall tydligt ståndpunkt vad gäller hur medlemmarna dog. I filmens tolkning tar de livet av sig i sina celler.

Filmen är definitivt sevärd och ger en bra genomgång av vad som hände under de första åren. Även om man ska behandla den som den spelfilm den är och inte som någon slags dokumentär.

Martina Gedeck som spelar Ulrike Meinhof är oslagbart bäst i filmen men även Moritz Bleibtreu är bra, även om hans rollfigur är störst omöjlig att förstå sig på. Han verkar bara ha varit skjutgalen och knäpp. Bara i slutet visar han att han inte ville att attackera skulle utsätta vanliga människor. Men då är det redan försent sedan länge.

Bland andra SvD och DN har recenserat filmen.

Här kan du läsa mer om historien.

Nu är det snart helg!
Tjo!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det har nu kommit fram att Karl-Heinz Kurras, Polisen som sköt Benno Ohnesorg var Stasi agent sedan mitten på 50 talet. Det ger ett annat perspektiv händelserna då samma regim som stödde RAF var ansvarig för dråpet som var en av orsakerna till dess skapande