fredag 30 november 2007

Miljoner moppar


Utan moppe står du dig slätt. I alla fall om du är i Saigon, där kör varenda kotte det tvåhjuliga fordonet. Det bor cirka 6 miljoner i staden och det känns som att varenda en har en moppe..fast å andra sidan är de ibland tre och fyra stycken på varje, så det är nog inte fler än 1-2 miljoner i stan ändå...

Det är hela familjens transportmedel, ibland har barnen hjälm-oftast inte. Utanför skolorna står en skock föräldrar med sina motorbikes och väntar på att barnen ska komma ut.
Inga trafikregler gäller-så kan det i alla fall tyckas för ett otränat öga. Det är fullständigt kaos på de smala, fullproppade gatorna. Trafikljusen följes med nöd och näppe- Man stannar inte för att det blir rött utan snarare för att det kommer någon från andra hållet. Istället används tutan som hjälpmedel för allt. Vil du svänga? Tuta. Vill du köra om? Tuta. Vill du stanna? Tuta. Vill du vinka? Tuta. Behöver du titta i backspegeln? Skit i det- tuta....

Övergångsställena är bara en prydnad. En dag såg vi en turist som skällde ut en stackars taxichaufför som inte stannade för övergångsstället. Han såg helt förvånad ut..antagligen hade han aldrig i hela sitt liv stannat för ett övergångsställe..Vilket inte heller är så konstigt. Skulle han stanna på alla övergångsställen skulle han inte hinna med många körningar den dagen...

Nej, i Saigon gäller, störst går först, eller den som tutar högst går först..eller tja jag vet inte. Men det fantastiska är att det funkar.

Efter att ha studerat hur Saigonborna själva tog sig över en gata, gjorde vi exakt likadant. Man tittar åt det hållet varifrån trafiken kommer och sedan tar man helt enkelt ett steg ut i gatan. Går lugnt och stilla rakt fram utan att tveka. Inte stanna eller börja springa, bara gå i ett jämt tempo. Då kör de nämligen runt dig. De hinner se dig och väja. Fantastiskt smidigt. På så sätt kan man ta sig fram överallt, utan vare sig trafikljus eller övergångsställen.

Xe ome är motorcykeltaxi och fantastiskt roligt att åka med, då är man liksom med i hela "flowet"- eller kaoset om man så vill.
Cykeltaxi är ett annat transportmedel, ett mycket lugnare. Det är nästan meditativt att sitta i en cykeltaxi som rullar i sakta mak genom stadens gator, mitt bland den hektiska trafiken. Fantastiskt.

Inga kommentarer: